Så ska det kastas
Avfallshanteringen i Sverige blir bara bättre och bättre, men tyvärr så ökar också avfallsmängden. Vårt sätt att producera och konsumera i överdrift är en viktig orsak till dagens miljöproblem. Den bästa lösningen på problemet skulle vara att helt enkelt dra ner på konsumerandet till en rimlig och hållbar nivå. Att minska avfallsmängden skulle ge större nytta än all återvinning! Men folk verkar ha svårt att lägga spenderarbyxorna på hyllan och bryta denna shopping-vana. Därför måste hanteringen av allt avfall vara säker och stabil.
Olika avfall hanteras på olika sätt. Den största delen av allt avfall går att återvinna, vilket innebär att man tar tillvara soporna och ser till att materialet går att användas på nytt istället för att kastas på en soptipp. Det finns olika återvinningsmetoder och vilken som används beror på vilken typ av avfall det handlar om.
Materialåtervinning
Materialåtervinning innebär att sorterat material återvinns och detta gör inte bara att uttaget av helt nytt material minskar, utan vi spar också en massa energi och minskar koldioxidutsläppen. Med tanke på att våra naturresurser är begränsade, att vårt klimat förändras, och att efterfrågan på nya råvaror ökar är det viktigare än någonsin att vi tar tillvara den resurs som avfallet utgör. Glasförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och tidningar går alldeles utmärkt att återvinna!
Biologisk återvinning
Biologisk nedbrytning används då man ska bryta ned matrester och trädgårdsavfall. Genom kompostering eller rötning utvinns näring och energi vilket ger stora miljövinster. Kompostering är återvinning där naturen sköter allt. Organiskt avfall bryts här ned av svampar och bakterier. När processen är klar kan detta användas som gödsel i jordbruk och fungerar då som mat för jorden att gotta i sig. Vid rötning bryts det organiska materialet ned i en syrefri miljö och denna metod kan liknas med en förruttnelseprocess. Vid rötning bildas biogas som sedan kan användas till uppvärmning eller som fordonsbränsle. Det som blir kvar efter man tagit vara på biogasen är biogödsel och detta kan användas som gödselmedel och ersätta konstgödsel inom jordbruket.
Energiåtervinning
Avfallsförbränning är ett effektivt sätt att utvinna energi ur avfallet. Svenska avfallsanläggningar producerar fjärrvärme som täcker hälften av uppvärmningen i b
Farligt avfall
Avfall som innehåller giftiga ämnen och kemikalier måste lämnas in och hanteras på rätt sätt för att dessa inte ska läcka ut och skada människa och miljö. Farligt avfall kan ha egenskaper så som frätande, cancerframkallande, brandfarligt eller smittförande. Batterier, glödlampor och lysrör är exempel på sopor som innehåller skadliga ämnen.
Deponering
Avfall som inte går att återvinna läggs på deponi, det vi kallar soptippar. Detta är endast en mycket liten del av allt avfall, resten går alltså att hantera på annat sätt. Deponin är indelad i olika celler för olika typer av avfall. Farliga ämnen ska inte kunna läcka ut till omgivningen. Det finns huvudsakligen två läckor som orsakar problem och det är gas och regnvatten som varit kontakt med de giftiga ämnena, så kallat lakvatten. Det finns olika metoder för att i största mån samla upp dessa.
Kom ihåg: Miljövinsten är större om en produkt aldrig produceras än om den produceras, används och slutligen återvinns!