Stand-by for the environment!

Vi svenskar har en väldigt hög elanvändning jämfört med många andra länder. Vi ligger på sjätte plats bland de länder som gör av med mest el. Detta beror förstås på att vårt avlånga land ligger på dessa nordliga breddgrader och vi har ett kallt klimat och på så sätt går det åt mycket energi för att värma upp våra hus än vad det gör hos länder närmare ekvatorn.

I Sverige så finns det inte tillräckligt stora mängder fossila energikällor för att vi ska kunna vara självförsörjande. Istället hämtar vi det mesta av vår energi ifrån importerad råolja, vilket inte är speciellt bra för miljön och råolja är ingen investering inför framtiden som de flesta vet. Men vi svenskar skulle kunna vara ännu bättre och vi har förutsättningarna för att kunna vara det när det gäller hållbar energi!

Vi kan använda oss utav bland annat biobränslen som är den största förnybara energikällan vi har i detta avlånga land. D.v.s. bränslen ifrån växtriket. Ur dessa kan man med olika tekniker producera el, värme och drivmedel. Vindkraft är också ett utav de mer miljövänliga alternativen. De står för en mindre del av den svenska elproduktionen och vind är en råvara som inte ser ut att ta slut på ett långt tag framöver. Men samtidigt så byggs fler och fler vindkraftverk som tar upp stor del av Sveriges yta. Eftersom att vi är ett land med många floder och forsar så kan vi utnyttja vattenkraften för att utvinna energi. Dessvärre så förstör vi forsarnas naturliga flöde när vi bygger ut dammar och vattenkraftverk längs dem.

Dessa energikällor är bättre än fossila bränslen och importerad olja, men tyvärr så har dessa också en negativ inverkan på miljön och det är svårt för oss ungdomar att påverka vilket elbolag familjen använder sig utav för att få sin energi. Men istället har vi sammanfattat en liten lista på saker vi kan tänka på för att dra ner på vår energiförbrukning.

Hur många av dessa punkter brukar du göra hemma?

  • Stäng av elektronik som du inte använder. Istället för att ha tv:n, datorn, dvd-spelaren och digitalboxen på stand-by så är det bättre att stänga av dem med strömbrytaren och inte bara med fjärrkontrollen. För att göra det lite smidigare kan du koppla in dem i ett och samma grenuttag så att du enkelt stänger av dem alla på en gång.
  • Ta bort möbler som står framför elementen. De gör det svårare för värmen från att sprida sig ut i rummet.
  • Fyll alltid tvättmaskinen och diskmaskinen fulla innan du kör igång dem.
  • Efter att du har använt ungen kan du låta den stå öppen ett tag. Det gör att du tar vara på överskottsvärmen, och på köpet så luktar det nylagad mat!
  • Om du ska iväg på semester kan du sänka temperaturen i huset till cirka 15 grader. Du är ändå inte hemma och märker då ingen skillnad.
  • Släck lamporna i rum som du inte vistas i för tillfället och byt ut de vanliga 60W lamporna till energisparlampor. De håller upp till tio gånger så länge och är bättre för miljön.
  • Har du en öppen spis så kan det vara både klimatsmart och mysigt att elda i den.
  • Använd energisparfunktionen för datorns bildskärm eller stäng av datorn när du tar en paus ifrån skolarbetet (läs facebook).
  • Ta bort alla onödiga sladdar ifrån eluttagen när de inte används, så som mobiltelefoner, radioapparater, osv.
  • Försök att inte duscha lika länge men om det inte skulle gå för sig, byt till ett snålspolande duschmunstycke.
  • Om du ska koka vatten, är det miljövänligare att använda vattenkokare än att koka upp vatten i en kastrull på spisen.

bildlänk


Kommentarer
Skrivet av: el Fabou

Smart det där med element och ugnen :D

Men hur är det med LED lampor istället för energisparlampor? Vilken är bäst? :P

2011-10-18 @ 00:24:44
Skrivet av: Attitude Green

2011-10-20 @ 12:06:32
Skrivet av: Attitude Green

Hej el Fabou,



För det första så är energisparlampor ett samlingsnamn för de energisnåla belysningsalternativen som ersätter glödlampor, men det jag tror du syftar på är LED kontra lågenergilampa.



Man kan egentligen inte säga vilken som är bättre eller sämre av LED och lågenergi, de spar båda ungefär lika mycket energi jämfört med en glödlampa. Vilken du ska välja beror på vilka egenskaper du söker hos lampan men det finns några saker som skiljer dem åt:



- En LED- lampa har en mycket länge livslängd än en lågenergilampa.

- LED- lampor innehåller inte kvicksilver vilket lågenergilampor gör. Mängden kvicksilver är dock mycket liten hos lågenergilampan och är nödvändig för att lampan ska bli så effektiv som den är.

- I dagsläget finns ingen LED-lampa som kan ersätta en glödlampa på mer än 60 watt.



Men som sagt, vilken du ska välja beror på var och hur den ska användas.



Hoppas du fick svar på din fråga. Ha det bra och hör av dig igen om det är något mer du undrar!

/ Attitude Green

2011-10-20 @ 12:07:54
Hemsida: http://attitudegreen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback