Så lyser du upp din vardag!
Vi fick en fråga förra veckan angående energisparlampor, och är det en som undrar finns det alltid fler! Därför ägnar vi nu måndagens inlägg åt just detta ämne.
Energisparlampor är ett samlingsnamn för olika alternativ till den energislukande glödlampan som det år 2009 infördes nya EU-regler mot och därmed började den slussas ut ur lampsortimentet för att minska på koldioxidutsläppen och sträva mot EU:s klimatmål.
Det finns flera olika typer av energisparlampor att välja mellan. De vanligaste och bästa är lågenergilampan och LED-lampan. De är båda väldigt energisnåla och drar mellan 60-80% mindre energi än en glödlampa. De finns båda i olika former, ljusstyrka och ton.
Lågenergilampan har en brinntid på 6 000- 15 000 timmar, och en LED-lampa har mellan 15 000- 50 000 timmar, medan en vanlig glödlampa endast har en livslängd på ca 1 000 timmar.
Det finns också ett tredje alternativ: halogenlampor. De har dock bara ungefär dubbla glödlamps-livslängden och drar beroende på variant ca 30% resp. 50% mindre energi jämfört med en glödlampa. Glödtrådarna i halogenlampor är sköra och stötkänsliga.
I de flesta fall är lågenergi- eller LED-lampor bättre än halogenlampor.
Vad det gäller kvicksilvermängden i lågenergilampor är den väldigt liten men eftersom detta miljögiftiga grundämne faktiskt finns i lampan är det mycket viktigt att återvinna den så att ämnet kan tas om hand på rätt sätt och inte släpps ut i naturen! LED- och halogenlampor är fria från kvicksilver.
Sedan de nya reglerna från 2009 infördes finns det krav på att det ska finnas utförlig och bra information på förpackningen för att vi konsumenter ska kunna hitta den lampa som passar oss bäst.
Egenskaperna som ska redovisas är:
- ljusflöde (lumen istället för watt)
- medellivslängd (h)
- antal tändningar
- färgtemperatur (varm/kall ton)
- upptändningstid (s)
- om lampan är dimbar
- lampans mått (mm)
- jämförelse med glödlampa
- energiklass (A är bäst och lampan kan då kallas Energy Saver)
- kvicksilverhalt
I och med de nya energisparlamporna har man också börjar dissa watt och istället börja prata i enheten lumen.
Myten om att en lågenergilampa förbrukar mer energi vid tändning är inget annat än en myt! Därför finns det ingen anledning att hålla lågenergilampan tänd längre än nödvändigt.
Energisparlampor gynnar både miljön och plånboken i längden <3
/Attitude Green