Tema- och tävlingsavslut!
Detta är slutet på temat ENERGI och även slutet på vår spännande tävling!
Tävlingen gick alltså ut på att ni skulle berätta för oss vad ni gör för att minska er energianvändning hemma. och priset som väntar vår vinnare är ett grenuttag med strömbrytar som vi har pimpat på vårt alldeles egna vis!
Nu har vi lottat fram en vinnare!!!
Vinnaren är… Amanda Larsson från Nv10fmt! Ett stort grattis till henne!
Du kommer att få ditt finfina pris på måndagen efter höstlovet!
Efter ett välförtjänt lov drar vi igång igen med nästa tema som är AVFALL OCH ÅTERVINNING. Ha ett superbra lov allihopa!
Pimpa din pumpa!
Glöm nu inte heller bort vår tävling!! Vinnaren koras på fredag! Kom igen nu!
Så lyser du upp din vardag!
Vi fick en fråga förra veckan angående energisparlampor, och är det en som undrar finns det alltid fler! Därför ägnar vi nu måndagens inlägg åt just detta ämne.
Energisparlampor är ett samlingsnamn för olika alternativ till den energislukande glödlampan som det år 2009 infördes nya EU-regler mot och därmed började den slussas ut ur lampsortimentet för att minska på koldioxidutsläppen och sträva mot EU:s klimatmål.
Det finns flera olika typer av energisparlampor att välja mellan. De vanligaste och bästa är lågenergilampan och LED-lampan. De är båda väldigt energisnåla och drar mellan 60-80% mindre energi än en glödlampa. De finns båda i olika former, ljusstyrka och ton.
Lågenergilampan har en brinntid på 6 000- 15 000 timmar, och en LED-lampa har mellan 15 000- 50 000 timmar, medan en vanlig glödlampa endast har en livslängd på ca 1 000 timmar.
Det finns också ett tredje alternativ: halogenlampor. De har dock bara ungefär dubbla glödlamps-livslängden och drar beroende på variant ca 30% resp. 50% mindre energi jämfört med en glödlampa. Glödtrådarna i halogenlampor är sköra och stötkänsliga.
I de flesta fall är lågenergi- eller LED-lampor bättre än halogenlampor.
Vad det gäller kvicksilvermängden i lågenergilampor är den väldigt liten men eftersom detta miljögiftiga grundämne faktiskt finns i lampan är det mycket viktigt att återvinna den så att ämnet kan tas om hand på rätt sätt och inte släpps ut i naturen! LED- och halogenlampor är fria från kvicksilver.
Sedan de nya reglerna från 2009 infördes finns det krav på att det ska finnas utförlig och bra information på förpackningen för att vi konsumenter ska kunna hitta den lampa som passar oss bäst.
Egenskaperna som ska redovisas är:
- ljusflöde (lumen istället för watt)
- medellivslängd (h)
- antal tändningar
- färgtemperatur (varm/kall ton)
- upptändningstid (s)
- om lampan är dimbar
- lampans mått (mm)
- jämförelse med glödlampa
- energiklass (A är bäst och lampan kan då kallas Energy Saver)
- kvicksilverhalt
I och med de nya energisparlamporna har man också börjar dissa watt och istället börja prata i enheten lumen.
Myten om att en lågenergilampa förbrukar mer energi vid tändning är inget annat än en myt! Därför finns det ingen anledning att hålla lågenergilampan tänd längre än nödvändigt.
Energisparlampor gynnar både miljön och plånboken i längden <3
/Attitude Green
Testa din klimatpåverkan här!
Tävling #3
Denna gång vill vi att ni kort berättar för oss vad ni brukar göra hemma för att dra ner på er energianvändning? Spana in vår lilla lista, gör ni kanske något av det som står där?
Vi kommer att lotta en vinnare bland er som deltar, så det handlar inte om vem som gör flest eller bäst saker. Vinnaren kommer att koras nästa fredag och vi kommer att dela ut ett finfint pris som ni verkligen inte vill missa!
Så maila in ditt svar till [email protected]
Länkar
Naturskyddsföreningen (snf.se)
Naturvårdsverket (naturvardsverket.se)
http://naturvardsverket.se/
http://faltbiologerna.se/
Ett klick för skogen/ Naturarvet (ettklickforskogen.se)
http://ettklickforskogen.se/
Greenpeace (greenpeace.se)
"WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:
- bevara den biologiska mångfalden genom att skydda naturtyper, växt- och djurarter samt behålla deras genetiska variation
- medverka till att naturresurser används på ett långsiktigt sätt som gör att allt liv på jorden gynnas
- bekämpa såväl föoreningar i luft, vatten och mark som en slösaktig konsumtion av jordens naturresurser."
Sopor (sopor.nu)
En sopig sida för att minska soporna ;)
Panta Mera (pantamera.se)
Kärlek till dessa två reklamfilmer <3 <3 <3
http://pantamera.se/film_afrika.asp
http://pantamera.se/film_pantamera.html
En pigg och uppfriskande sida!
Planeten - The Game (svt.se, sökord: planeten the game)
Trött på att läsa massa, förvisso intressant, men mastig fakta?
Här kan du istället spela dig till kunskap!
Awesome! Utmana din kompisar!
http://svt.se/2.57902/the_game
Stand-by for the environment!
Vi svenskar har en väldigt hög elanvändning jämfört med många andra länder. Vi ligger på sjätte plats bland de länder som gör av med mest el. Detta beror förstås på att vårt avlånga land ligger på dessa nordliga breddgrader och vi har ett kallt klimat och på så sätt går det åt mycket energi för att värma upp våra hus än vad det gör hos länder närmare ekvatorn.
I Sverige så finns det inte tillräckligt stora mängder fossila energikällor för att vi ska kunna vara självförsörjande. Istället hämtar vi det mesta av vår energi ifrån importerad råolja, vilket inte är speciellt bra för miljön och råolja är ingen investering inför framtiden som de flesta vet. Men vi svenskar skulle kunna vara ännu bättre och vi har förutsättningarna för att kunna vara det när det gäller hållbar energi!
Vi kan använda oss utav bland annat biobränslen som är den största förnybara energikällan vi har i detta avlånga land. D.v.s. bränslen ifrån växtriket. Ur dessa kan man med olika tekniker producera el, värme och drivmedel. Vindkraft är också ett utav de mer miljövänliga alternativen. De står för en mindre del av den svenska elproduktionen och vind är en råvara som inte ser ut att ta slut på ett långt tag framöver. Men samtidigt så byggs fler och fler vindkraftverk som tar upp stor del av Sveriges yta. Eftersom att vi är ett land med många floder och forsar så kan vi utnyttja vattenkraften för att utvinna energi. Dessvärre så förstör vi forsarnas naturliga flöde när vi bygger ut dammar och vattenkraftverk längs dem.
Dessa energikällor är bättre än fossila bränslen och importerad olja, men tyvärr så har dessa också en negativ inverkan på miljön och det är svårt för oss ungdomar att påverka vilket elbolag familjen använder sig utav för att få sin energi. Men istället har vi sammanfattat en liten lista på saker vi kan tänka på för att dra ner på vår energiförbrukning.
Hur många av dessa punkter brukar du göra hemma?
- Stäng av elektronik som du inte använder. Istället för att ha tv:n, datorn, dvd-spelaren och digitalboxen på stand-by så är det bättre att stänga av dem med strömbrytaren och inte bara med fjärrkontrollen. För att göra det lite smidigare kan du koppla in dem i ett och samma grenuttag så att du enkelt stänger av dem alla på en gång.
- Ta bort möbler som står framför elementen. De gör det svårare för värmen från att sprida sig ut i rummet.
- Fyll alltid tvättmaskinen och diskmaskinen fulla innan du kör igång dem.
- Efter att du har använt ungen kan du låta den stå öppen ett tag. Det gör att du tar vara på överskottsvärmen, och på köpet så luktar det nylagad mat!
- Om du ska iväg på semester kan du sänka temperaturen i huset till cirka 15 grader. Du är ändå inte hemma och märker då ingen skillnad.
- Släck lamporna i rum som du inte vistas i för tillfället och byt ut de vanliga 60W lamporna till energisparlampor. De håller upp till tio gånger så länge och är bättre för miljön.
- Har du en öppen spis så kan det vara både klimatsmart och mysigt att elda i den.
- Använd energisparfunktionen för datorns bildskärm eller stäng av datorn när du tar en paus ifrån skolarbetet (läs facebook).
- Ta bort alla onödiga sladdar ifrån eluttagen när de inte används, så som mobiltelefoner, radioapparater, osv.
- Försök att inte duscha lika länge men om det inte skulle gå för sig, byt till ett snålspolande duschmunstycke.
- Om du ska koka vatten, är det miljövänligare att använda vattenkokare än att koka upp vatten i en kastrull på spisen.
Attitude Food!
Vi har kokat ihop en mycket smarrig och ekologisk måltid att tipsa er om! En krämig grönsakssoppa och några härligt frasiga morotsvåfflor kanske kan vara något ni känner för att knåpa ihop till middag?
PS. Glöm inte vår supermegadunderbra TÄVLING! Den är fortfarande igång och på fredag koras en vinnare som får ett presentkort i skolans cafeteria värd 50 kronor! Vad väntar ni på?!
Säsongstabell och miljömärkningar.
Krav: Krav är Sveriges mest kända märkning för ekologisk mat. Kraven på djuromsorg och minskad klimatpåverkan är höga. Dessutom är Krav-märkta produkter fria från bekämpningsmedel och naturfrämmande tillsatser vilka har negativ inverkan på konsumenternas kropp och hälsa. De som jobbar med produktionen av varorna har dessutom goda arbetsvillkor.
MSC: MSC står för Marine Stewardship Council och denna märkning kan ni hitta på fisk och skaldjur. Dem samarbetar med olika miljöorganisationer och jobbar för ett hållbart fiske och sundare vatten. Då du ska köpa djur från havet är varor med denna märkning det bästa miljövalet!
Ekologiskt jordbruk, EU kommissionen: En märkning som garanterar ekologiskt jordbruk, inom EU. De värnar alltså om naturens resurser, biologiskt mångfald och djuromsorg. Logotypen har nyligen byts ut så både den nya och den gamla kan förekomma under en övergångsperiod.
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_svgammal logo bildlänk
Svenskt Sigill: Svenskt Sigill garanterar att produkten är svensk och man kan spåra varan från gård till butik. Dessutom utlovas god djuromsorg, produktion som är vänlig mot miljö och klimat, att varan är GMO-fri.
ICA I love eco: Det finns också affärer som har egna miljömärkningar i sitt sortiment, t.ex. ICA.
ICA I love eco är ekologisk mat, utan bekämpningsmedel, onödiga färgämnen, smakämnen eller sötningsmedel. Varorna ska inte heller innehålla härdade fetter eller genmodifierade organismer. Dem siktar helt enkelt på så naturlig mat som möjligt.
Rättvisemärkt/ Fairtrade: Fairtrade specialiserar sig för visso inte främst på miljön, utan människor, men det är ju minst lika viktigt så vi tar upp denna märkning också!
Fairtrade jobbar för att förbättra villkoren för odlare och anställda i utvecklingsländer. De vill förbättra både arbets- och levnadsvillkoren för de arbetande. En rättvisemärkt produkt garanterar att dem som i u-länder har arbetat med att framställa varan har fått stöd ekonomiskt och socialt.
http://www.fairtrade.se/
Tävling #2
Vi har mat på vårt bord, men hur mår Moder Jord?
Maten vi äter är en utav de saker i vår vardag som har störst klimatpåverkan. Ungefär en fjärdedel av det svenska hushållets klimatpåverkan kommer från utsläpp av växthusgaser som livsmedel ger upphov till på sin väg från jord till bord.
Alla kan vi väl tallriksmodellen: en del kolhydrater, en del grönsaker, och en mindre del protein. Alla dessa tre delar går att få miljövänligare genom olika små handlingar.
Vi börjar med kolhydraterna.
Livsmedel som tillhör denna grupp är potatis, ris, pasta, bulgur, couscous och bröd. Generellt kan vi i Sverige betygsätta potatis med <3 och ris med :(.
Användningen av växtskyddsmedel är oftast större vid odling av ris än potatis. Medan potatis kan odlas i Sverige måste vi importera ris från andra sidan jordklotet. Det bästa alternativet en svensk kan välja är alltså potatis. Andra klimatbra alternativ ät pasta, bulgur och mathavre.
Ha detta i åtanke:
· Fullkornsprodukter är både nyttigt och en större del av växten kommer till användning.
· En portion ris orsakar mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser som en portion potatis.
Så har vi också de gröna små sakerna: grönsakerna.
Grönsaker, frukt, bär och baljväxter påverkar klimatet olika beroende på hur och var de odlas. Grova, tåliga grönsaker odlas ofta på friland och behöver ingen uppvärmning från växthus och har därför mindre påverkan på klimatet. Dessutom är de tåliga och kan därför lagras länge vilket minskar svinnet (den mat som kastas) både hemma och i butik.
Vid odling av frukt och grönt används relativt mycket växtskyddsmedel jämfört med spannmålsodling och generellt besprutas frukt mer än grönsaker.
Frukt och grönt som inte har besprutats så mycket, eller inte alls, kallas ekologiskt odlade och är väldigt trevliga för miljön eftersom bekämpningsmedel innehåller många giftiga ämnen.
Detta kan du tänka på:
· Vindruvor, bananer och citrusfrukter är fullproppade av bekämpningsmedel.
· Ät mer grova grönsaker som broccoli, kål, rotfrukter och lök. De kräver inte så mycket energitillförsel i form av uppvärmda växthus och är dessutom tåliga grönsaker som håller länge och slipper kastas.
· Salladsgrönsaker som isbergssallad, gurka och tomat är klena grönsaker som blir dåliga fort och måste kastas. Dessutom odlas dem ofta i växthus vilket kräver stor energitillförsel.
· Ät frukt och grönt efter säsong. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar bättre och innehåller mer näring!
Till sist har vi proteinerna, som oftast består av kött eller fisk.
Kan du komma på något mål under dagen då du inte äter kött? Du har skinka på frukostmackan, väljer i skolan oftast det icke-vegetariska alternativet, och hemma är det nästan jämt kött till middagen.
I Sverige äter vi oerhört mycket kött och i de flesta fall äter vi mer kött än vad våra kroppar egentligen behöver för att må bra. Dessutom är köttproduktionen en oerhörd belastning för klimatet.
Om du, som många andra, är allt för vana vid att ha en stor köttbit på tallriken och inte skulle kunna tänka dig att leva utan den så finns det några sätt att vara en miljömedveten köttätare på:
· Välj ekologiskt kött från svenska gårdar.
· Minska storleken på köttbitarna och ät dem mer sällan. Byt ut kött mot vegetariskt några gånger i veckan.
· Naturbeteskött, alltså djur som har betat i hagmarker så som nöt och lamm, gynnar det öppna landskapet och den biologiska mångfalden. Dem äter gräs, som vi människor ändå inte kan förtära, och kan livnära sig på marker som inte går att odla upp.
· Ät mindre kyckling och fläsk ty dessa inte ger samma positiva effekt på naturen som betande djur och äter foder som kräver bekämpningsmedel vid odling och som transporteras långa sträckor för att komma till bondgårdarna.
Det handlar inte om att vi alla måste bli vegetarianer, men vi måste dra ner på det överdrivna köttätandet. Proteinerna behöver inte bestå av döda djur. Man kan några mål i veckan istället äta bönor, linser eller ärtor.
Ett sista råd, som gäller alla de tre delarna, är att slänga mindre mat. Full ätbar mat kastas allt för ofta bort. Det påfrestar både ekonomin och miljön, eftersom den klimatpåverkan som skett i samband med framställningen av maten då har skett helt i onödan. Lita på din lukt och stirra inte blint på bäst före-datumet. Se nu till att resterna kommer till användning. Och i skolmatsalen ska du tänka på att inte ta mer än vad du kommer orka stoppa i dig, ta istället flera gånger.
Tänk dig för innan du stoppar något i munnen. Vad du äter påverkar inte bara dig!
/Attitude Green